Onderhouden rookkanalen

Voor het onderhouden van rookkanalen kunt u bij Doldersum's terecht. Het is van groot belang dat rookkanalen brandveilig zijn. Daarnaast moeten ze vorst,- hitte- en schoorsteen brandbestendig zijn. Ze moeten goed trekken, veegvast zijn en voldoende gasdicht. Het gaat natuurlijk om uw eigen veiligheid en comfort. Daarom is het belangrijk om niet op de kwaliteit van het product te besparen.

Wilt u meer zien? Bekijk dan ons werk »

Onderhouden rookkanalen

Verschil in gas en hout
Toestellen op hout en op gas hebben beiden hun eigen bijzonderheden. Dit geldt ook voor de bijbehorende rookkanalen. Dit zijn verschillen wat betreft:

  • Hittebestendigheid
  • Isolatie
  • Ruimte
  • Uitmonding
  • Schoorsteenbrand

Het rookkanaal van een gashaard moet bestand zijn tegen temperaturen van 250°C in het geval van open systemen en 450 tot 500°C in het geval van gesloten systemen. Bij een houtkachel is dat 600°C tot 1000°C bij een schoorsteenbrand. Omdat de materialen bij een gashaard langs niet zo hittebestendig hoeven te zijn, vallen de kosten van het rookkanaal bij deze toestellen over het algemeen lager uit dan bij houthaarden.

Het isoleren van het rookkanaal is bij een houthaard veel belangrijker dan bij het stoken op gas. Wanneer u zorgt voor een betere isolatie, dan haalt u een hoger rendement. Voor het rookkanaal van een houthaard is relatief veel ruimte nodig. Afhankelijk van het kanaal moet tenminste 50 millimeter afstand bewaard worden tot brandbare materialen. Het heeft allemaal te maken met de hoge temperaturen die in een houthaard kunnen ontstaan. Een gashaard is misschien iets voor u als u minder ruimte heeft.

De uitmonding van rookkanalen
Er bestaat een uitgebreide regelgeving over de uitmonding van rookkanalen. De eisen zijn bij houtkachels veel zwaarder dan bij gaskachels. Zo moet u zorgen dat u ver genoeg van de buren wegblijft en zijn er speciale regels voor balkons. Wilt u een geveluitmonding, dan zult u dus een gesloten gashaard moeten kiezen. Deze laatste biedt, vergeleken met een houthaard, veel meer vrijheid om de plaats van de uitmonding te kiezen.

Het onderhouden van rookkanalen kunt u gerust aan ons overlaten. Hier ligt bovendien de oorsprong van ons bedrijf: bij het aanleggen en onderhouden van een rookkanaal. Wilt u hier een afspraak voor maken? Neem dan eens contact met ons op.